Haberler
şire muz tescil edildi >>> 27.03.2023
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Thacemis Tarım olarak 2017 yılından itibaren yetiştiriciliğini yapmakta olduğumuz Şire muz çeşidi, 6 yıllık ıslah ve tescil sürecinin ardından, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’nde (Ankara) 27 Mart 2023 tarihinde yapılan komite çalışmaları sonucunda, açıkta yetiştiriciliğe uygun bulunarak tescil edilmiştir.
“Tescil için başvurumuzu yaptık" >>> 20.10.2021
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ALATA BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş:
“Açıkta muz yetiştiriciliğinde de soğuğa toleranslı çeşit geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarımız yürütülmekte. Bu anlamda muz çeşit adaylarımızın Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğüne tescili için başvurusu yapıldı. Ümit ediyoruz ki çiftçilerimizin açıkta da daha verimli ve kaliteli muz üretimi için gerekli olan yeni muz çeşidini geliştirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Yerli muzda hedef: Açıkta üretim >>> 26.04.2021
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ALATA BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, düzenlediği basın toplantısında, yaptıkları son çalışmada sera yerine açıkta yetişebilecek bir muz türü geliştirdiklerini belirterek, “Açıkta üretimi yapılacak olan çeşidin tescili sonrası özellikle Çukurova ve Hatay’da daha geniş alanlarda yetiştirme şansı bulacağız. Serada üretim alanı daha sınırlı olurken açıkta üretim daha geniş alanlarda yapılabilecektir. Bunun yanında üretim maliyetleri de azalacaktır.” dedi.
Soğuğa dayanıklı muz çeşidi geliştirilecek >>> 21.11.2020
Anamur Ziraat Odası, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve üretici Mehmet Günay, soğuğa dayanıklı muz çeşidi geliştirmek üzere işbirliği protokolü imzaladı.
Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, protokol kapsamında soğuğa dayanıklı muz çeşidi geliştirilmek için çalışmalar yapılacağını belirterek, “Özellikle açıkta yapılan muz yetiştiriciliğinde kullanılacak bu çeşitte başarı sağlanması halinde üreticilerimiz artan muz serası yapım maliyetinden kurtulacak. Muz bitkisinin soğuğa karşı dayanıklılığı az olduğu için sadece belli bölgelerde yapılan açık muz üreticiliği artacak. Bu sayede bölgemizdeki muz tarımına ve maddi olanakları kısıtlı üreticilere de önemli katkı sağlanacak” dedi.
Gümüş, Protokolün imzalanmasındaki katkılarından dolayı üretici Mehmet Günay ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay’a ve Alata’nın bağlı bulunduğu Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik’e teşekkür etti.
nasıl?
Doku kültürü için steril (temiz) koşullar oluşturmak gerekir. Önce besi ortamı hazırlanıp sterilize edilir, bitkiler sterilize edilip besi ortamına yerleştirilir. Sonra da bitkiler uygun şartlarda gelişmeye bırakır.
yöntem
Bu amaçla farklı sterilizasyon yöntemleri uygulanır. Doku kültürü yöntemleri için en genel kullanılan sterilizasyon yöntemleri; basınçlı sterilizasyon (otoklav), kimyasal (etanol, sodyum hipoklorit vb), ışınla (UV, gama) ve hava sterilizasyonudur (hepafiltrasyon, steril kabin)
neden?
Tarımda başlangıç materyali çok önemlidir. Kalitesiz ya da uygun olmayan tohumluk mahsülün niteliğine ve niceliğine zarar verir. Doku kültürü vejetatif çoğaltım yöntemleri içerinde en güvenilir yöntemdir.