Katmanları entegre ediyoruz…
Doğru bitki örtüsü ile toprak sağlığının, ilaçlama ve kimyasal gübrelemeden çok daha gerekli olduğunu deneyimledik.
Doğal ve Lezzetli Ürünler: Tek yapmamız gereken yedi katmanı yaratmak, orman gerisini halledecektir.
Polikültür Üretim Sistemi: Bahçelerimizdeki ürün çeşitliliği, sağlık ve dayanıklılığı garanti eder.
Biyoçeşitlilik: Uğur böceklerinin, kuşların ve kurbağaların besin bulabilecekleri doğal ortam
Toprak Bilimi
Hasat edeceğimiz bitkiler yerine, yetiştirmekte olduğumuz bitkilerin uygun koşullarda gelişmelerini sağlayan toprağımızdaki, canlı yaşamın oluşup korunmasına emek ve para harcıyoruz. Toprak, gezegendeki en zengin ve bereketli ekosistem ve canlı bir habitat.
Toprak mikroorganizmaları, ekosistemin kalitesi ve tarımsal ekosistemlerin verimliliğinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Farklı ekosistemlerin oluşum sürecinde, azot ve karbon döngüsüyle beraber toprak oluşumunda mikroorganizmalar görev almaktadır. Toprak içerisindeki mikroorganizmalar topraktaki gözle görülmeyen canlıların çoğunluğunu temsil eder ve dünya üzerindeki genetik çeşitliliğinin büyük bir kısmını oluşturur. Mikroorganizmaların topraktaki çeşitliliği ve sayıca fazlalıkları toprak sağlığı ve verimliliğinin bir göstergesidir.
“Otlayan hayvanlar toprağı gübreliyor ve bok böcekleri bu gübreyi toprak humusuna (karbon) dönüştürüyor. Otlayan hayvanlar önemli miktarda yeşil maddeyi çiğneyerek toprağın üst katmanlarına taşıyor. Mikroplar ve solucanlar bunu da humusa dönüştürüyor.”
Topraktaki karbon süngeri derinleştikçe düşen yağmurun çoğunu tutar ve büyüme mevsimi uzar.
Basit bir ifadeyle, güneş ya çıplak zemini ısıtır ve kızılötesi ısı yayarak atmosferi geri ısıtır ya da, toprak örtülü olursa bu ısı enerjisini karbona dönüştüren büyüyen bitkilere çarpar.
Agro-Ormancılık
Bir orman bahçesi yarattığınızda, dizginleri doğaya bırakırsınız ve zor kısmı sizin elinizden almasına izin verirsiniz. Tek yapılması gereken yedi katmanı yaratmaya koyulmak, orman gerisini halledecektir.
Doğanın, İşi Yapmasına İzin Veriyoruz
Uğur böcekleri, yusufçuklar gibi faydalı böceklerin, kuşlar ve kurbağalar gibi hayvanların yuvalarını yapıp besin bulabilecekleri bir ortam oluşturuyoruz.
Olumsuz hava koşulları karşısında, biyolojik çeşitlilik bazı türlerin zorlu koşullar altında hayatta kalmasını hatta gelişmesini sağlar. Benzer şekilde, iklim küresel ısınma nedeniyle değişmeye devam ettikçe, çeşitli bir floranın değişikliklere etkili bir şekilde uyum sağlayabilen bazı türleri içermesi daha olasıdır.
Bitki Sağlığı ve Dayanıklılığının Sağlanması
Çoklu ve çeşitli ekim, zararlıların veya hastalıkların hedeflerini bulmasını zorlaştırır. Sadece elma ağaçlarıyla dikilmiş bir meyve bahçesi gibi bir monokültür, böceklerin en sevdikleri yiyeceklerin muhteşem bir büfesinin tadını çıkarmaları veya hastalık organizmalarının serbestçe yayılmaları için açık bir davet gibidir.
Buna karşılık, çeşitli diğer ağaçlar, çalılar, çiçekler ve yer örtücülerle çevrili yalnız bir elma ağacı, elma zararlılarına birçok engel ve dikkat dağıtıcı unsur sunar ve genç elma meyvelerini bulup üzerlerine yumurta bırakmalarını zorlaştırır. Hastalık daha yavaş yayılabilir ve daha az yıkıcı olabilir. Özetle, arazi çeşitliliği sağlık ve dayanıklılığı garanti eder.
Gezegeni kurtarmak için ihtiyacımız olanın ağaç dikmek olduğuna dair temel bir anlayış var. Aslında ağaç değil de orman dikmekten bahsetmeliyiz.
Bozulmamış orman toprağının bir gramında 1000 milyon bakteri olabilir. Bunlar hayattır, toprağın yaratıcıları ve dolayısıyla üzerinde yetişen her şeydir. Bozulmamış topraklarda yetişen bitkilerin kökleri, toprak mikroorganizmaları ile ilişkiler oluşturur – ikincisi, birincisi için besin maddelerini kullanılabilir hale getirir ve mikroorganizmalar özellikle karbon kazanır. Fotosentezde sabitlenen Karbonun %80’e kadarı yer altı işlemlerine gider. Bu karbon bitki tarafından “kaybedilirken”, bitkinin sadece bir parçası olduğu sistem için kaybolmaz. Toprak organizmaları, besin döngüsü, patojenler, toprağın havalandırılması ve su tutma kapasitesi üzerindeki etkilerle bitki büyümesini iyileştirir. Topraktaki yaşamı beslemeye ve desteklemeye öncelik vermek, orada yetişen bitkilerin bakımını çok daha kolay bir iş haline getirir.