ŞireMuz® Marka ve Logo Tescili

6769 sayılı Sinai Mülkiyet Kanunu kapsamında 10 yıl süre ile korunmak üzere Şire muz marka ve logosu Thacemis Tarım Tic. ve Paz. Ltd. Şti. adına tescil edildi.

ŞireMuz® Çeşit Devir İhalesi

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile Şire muz Çeşit Devir Sözleşmesi imzalanarak üretim ve pazarlama hakları alındı.

ŞireMuz® tescil edildi

Şire muz çeşidimiz, açıkta yetiştiriciliğe uygun bulunarak tescil edilmiştir. Meyve_Çeşit_Tescil_Raporu

“Tescil için başvurumuzu yaptık”

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından muz üzerinde yapılan ıslah çalışmalarında gelişme kaydedildi. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, gazetecilere, muzun genelde sıcak iklimde yetiştirildiğini ifade ederek, soğuk havalara dayanıklı çeşit geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını ve yeni çeşidin, verimiyle üreticisini mutlu edeceğini belirterek, “Muz çeşidinin tescili için Bakanlığın, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bağlı Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğüne başvuru yaptık. Tescil aşaması yaklaşık 2 yıl sürecek.” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Yalçın da, “Artık muz yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz, geliştirdiğimiz çeşitle açık alanda da verimi yüksek, kaliteli ve soğuğa toleranslı muz yetiştirebilecekler. Açıkta yetiştirilen muz çeşidinin aroması da farklı olacaktır.” ifadesini kullandı.

Yerli muzda hedef: Açıkta üretim

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, düzenlediği basın toplantısında, enstitünün çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Muz üretiminin Mersin ve Antalya’da örtü altında ve dar bir alanda yapılabildiğini söyleyen Türkay, şunları kaydetti:

“Geliştirdiğimiz çeşitle Antalya ve Mersin bölgesinde örtü altı serada dar alanda yetişen muz artık binlerce dönüme sahip Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay gibi illerin verimli topraklarında açıkta yetiştirilecek.”

Türkay, yaptıkları son çalışmada sera yerine açıkta yetişebilecek bir muz türü geliştirdiklerini belirterek, “Açıkta üretimi yapılacak olan çeşidin tescili sonrası özellikle Çukurova ve Hatay’da daha geniş alanlarda yetiştirme şansı bulacağız. Serada üretim alanı daha sınırlı olurken açıkta üretim daha geniş alanlarda yapılabilecektir. Bunun yanında üretim maliyetleri de azalacaktır.” dedi.

Soğuğa dayanıklı muz çeşidi geliştirilecek


Anamur Ziraat Odası, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve üretici Mehmet Günay, soğuğa dayanıklı muz çeşidi geliştirmek üzere işbirliği protokolü imzaladı.
Anamur Ziraat Odası Başkanlığı’ndaki imza törenine Enstitü Müdürü Cengiz Türkay, Oda Başkanı Ahmet Şeref Gümüş ve üretici Mehmet Günay katıldı.
Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, protokol kapsamında soğuğa dayanıklı muz çeşidi geliştirilmek için çalışmalar yapılacağını belirterek, “Özellikle açıkta yapılan muz yetiştiriciliğinde kullanılacak bu çeşitte başarı sağlanması halinde üreticilerimiz artan muz serası yapım maliyetinden kurtulacak. Muz bitkisinin soğuğa karşı dayanıklılığı az olduğu için sadece belli bölgelerde yapılan açık muz üreticiliği artacak. Bu sayede bölgemizdeki muz tarımına ve maddi olanakları kısıtlı üreticilere de önemli katkı sağlanacak” dedi.
Gümüş, Protokolün imzalanmasındaki katkılarından dolayı üretici Mehmet Günay ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay’a ve Alata’nın bağlı bulunduğu Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik’e teşekkür etti.